updated designs

 

The input from the community during the public process has resulted in overall improvements to the project. We thank everyone who has given input and supported the project. We want the Laneway to be a space that the everyone in the neighborhood can be proud of.

Redesign

The final redesign fully removes the 5th story penthouse, resulting in a 4-story building. As you can see in the renderings below, the result is a building scale that is more harmonious with Burney Street.

Over the course of the design process, the density of building was reduced from 31 to 24 units. We are thrilled that we have been able to make design modifications while preserving the the Laneway as a neighborhood amenity.

The Laneway Building will consolidate the trash and recycling of the existing buildings (from 1508 Tremont Street - 1522 Tremont Street) to an indoor trash room. The creation of trash and recycling rooms greatly improves daily operations and cleanliness on the block. Two new loading and delivery parking spaces will be provided on Burney Street, and management of the Laneway will be centralized to ensure the outdoor space is enjoyable, clean, and safe for all, during the day and after hours.

The existing grade change will be incorporated into the final design and will result in an ADA accessible path through the Laneway. The Laneway paving will be ADA compliant and the project will incorporate the latest best management practices for stormwater runoff.


design vision

The site sits within the Mission Hill neighborhood of Boston. The immediate context varies widely in its architectural style and era, and many of the adjacent properties are residential. The facades of the building are driven by historic references, responses to the urban scale and adjacent conditions, and sustainable criteria such as maximizing the benefits of the sun. The unit interiors consist of open plans with generous light and air to create exceptionally livable homes for the residents.

Materiality

Historically, Tremont Street has been an architectural line of demarcation between Boston’s brick masonry buildings and its wood framed “streetcar” neighborhoods. Brick tends to be the material of the buildings along Tremont Street while the wood-framed buildings tend to populate the ladder streets which branch off from Tremont Street. In response to the local condition, the design is a two-part facade, with brick on the facades that are most visible to Burney Street and the Laneway sides of the building, and a lighter panelized facade system on the sides of the building which are most closest to the nearby wood-clad buildings. The decision to use brick is specifically intended to elevate the overall material quality of the facades while continuing the tradition of brick that is found throughout the structures on Delle Avenue just to the south of the site. The detailing on these facades will pick up on the nuances, depth, and shadows of the historic buildings nearby. The ground level amenity spaces will have transparent glass appropriate for those more public uses. Above the base on Burney Street and over the Laneway we are proposing Juliet balconies which will serve to activate the outdoor spaces around the building and encourage more life on the street.

Scale

The older historic buildings in the neighborhood range from three families and larger multi-family buildings, to schools, civic buildings, and the cathedral. The shifting scales in the neighborhood are often hard to bridge. Frequently, smaller residential buildings are composed in a series by party walls creating the look and feel of much larger buildings. More recently, newer buildings of a larger scale have been proposed and built in close proximity to the project site. We are proposing a building that will have three levels of residential units and a common community room over a ground floor retail/lobby base. Our site is also on the lower slopes of the Mission Hill which rises to the south of our project putting the neighboring upslope buildings on a higher footing than our building. The second-floor windows have Juliet balconies just above the sidewalk and the Laneway. This feature presents a welcoming pedestrian scale to the parts of the building which interface most with the public realm. The scale of the proposed building is consistent with the newer development in the neighborhood and bridges the scale gap between the historic residential buildings and the historic institutional buildings.

laneway-mission-hill-new-rendering.jpeg