The Laneway

Affordable Housing

The project is pleased to do its part in offsetting the rising costs of housing in the city by creating three affordable units plus a $75,000 IDP fund payment in compliance with the City’s inclusionary development policy.


Increase in Neighborhood Retail space

The project will include approximately 1,900 square feet of retail space with the intention of working with a restaurant operator to create a neighborhood- oriented restaurant that compliments the existing merchants on the block. Because the project sits on a stretch of Tremont Street that has single-sided retail, it is important to the success of all the retail on this block to create a critical mass of activity which will establish this block as a destination for dining in the community.


Public Life

The design of the street level facades and the creation of the Laneway will enhance the public life on the street—an important walking connection from Delle Avenue and the southeast areas of Mission Hill to Brigham Circle—by adding lighting and additional activity. The proposed project will transform an underused parking lot into an active and well-maintained component of the public realm. In addition to the retail and Laneway, the project will have a residential lobby facing onto Burney Street which will be the primary point of entry for the residents. The garage entrance will consist of a single roll-up garage door with fritted glass panels that can be backlit to create an attractive appearance.


Transit Oriented Design

The project will take full advantage of its proximity to public transit and is within close range of a host of bus lines, Zipcar locations, Hubway locations, and MBTA Stations. The site is approximately 940’ from the MBTA Roxbury Crossing Orange Line and just slightly more to the Brigham Circle Green Line stations. The site is very proximate to Southwest Corridor Park, which provides off-street bike and walking paths leading to downtown. The project will provide ample bicycle storage for both tenants and guests of the site allowing for sustainable alternative modes of transportation to and from the site. It is situated in a highly pedestrian-friendly location and therefore an ideal site for multifamily housing with limited dependence on automobiles. All of this will reduce overall trips generated from the site and reduce pressures on the busy traffic moving along Tremont Street.


Design Excellence

Our team has a well-established history of providing quality design and construction in this neighborhood. We plan to continue this tradition at The Laneway Building. Our team is committed to successfully combining appropriate respect for the existing historic context while producing innovative, design-forward solutions that extend from the building interiors to the facades and the Laneway. We hope to be a leader in the exciting architectural dialog that is emerging in this area of Boston.


Sustainable Design/LEED

The project team is well versed in providing high efficiency, low-energy use buildings throughout the city. The proposed design will meet the Massachusetts Stretch Energy Code as well as the city’s LEED Silver Certifiable requirement. The site’s unique location provides inherent sustainability benefits. Density, proximity to public transit, stormwater mitigation, bicycle storage are all part of the site design. The heating and cooling energy demands will be reduced through high-performance insulation strategies, carefully selected glass specifications, and reduced water use fixtures as well as water reclamation systems for landscaping use. Indoor air quality will be controlled through the use of an energy recovery ventilators providing tempered outdoor air. Urban heat island effect will be mitigated through the use of lightly colored roofing materials.


Centralized Trash Service

Currently, the rear alley behind the Tremont Street buildings of the 1500 Block is used as trash, cooking oil, and recycling service areas for the restaurants and residential tenants of these buildings. The proposed project will create three ventilated trash rooms that will house these operations and greatly reduce litter, visual clutter, pests, and other various management issues related to the outdoor storage of waste and recycling. This reorganization of existing operational inefficiencies from multiple neighboring buildings is a valuable contribution to the overall look and feel of the neighborhood.