The Laneway
 

Project narrative

The proposed Laneway project will contribute to the ongoing improvements of Mission Hill’s main street with the creation of a unique new laneway as well as additional neighborhood-oriented restaurant space. We aim to construct a four-story, mixed-use building with a recessed fifth-floor penthouse that combines retail space and 25 residential rental units; three of which are affordable units in compliance with the City’s inclusionary development policy. In addition to providing affordable units, the project will help offer a market-rate solution to Boston’s challenges of low vacancy rates and escalating rents, specifically through the introduction of varied apartment sizes and configurations.

This will be our fourth new building constructed along Tremont Street in Mission Hill and this location is especially critical because it has the opportunity to create a unique new outdoor space that can benefit the neighborhood and surrounding small businesses. We plan to create a new laneway that will become a publicly accessible outdoor space accessible from Burney Street and Carmel Street. This new space will be accessible to the public, providing much needed outdoor seating for existing retail and restaurant businesses located along Tremont Street. We are working with these existing tenants to improve their spaces to take advantage of the Laneway and to maximize the benefit of this new outdoor space to their respective small businesses. 

The Laneway Building will consolidate the trash and recycling operation from the existing buildings at 1508 Tremont St. through 1522 Tremont St. by creating trash and recycling rooms inside the new building—greatly improving the daily operations and cleanliness of the block. Loading will be provided from Burney Street and management of the Laneway will be centralized to ensure the outdoor space is enjoyable, clean, and safe for all during business hours and after hours. This project is a transit-oriented development and will provide an appropriate number of automobile parking space and ample bicycle parking to support this as a primarily transit-oriented place to live.


Project Status

May 10, 2018: The BPDA sponsored a Community Meeting to provide neighbors with the opportunity to comment about the redesign of the project. The presentation given can be found below. 

June 2, 2018: The project is currently under review with the Boston Planning & Development Agency. Please visit the BPDA's website to review the formal small project review application.